lupa

Як правильно вибрати електрорубанок

25 квітня 2024

Будь-якій людині, яка займається роботою з деревом, корисно мати електрорубанок у своєму арсеналі. Цей інструмент полегшить припасування дощок за розміром, створення чвертей та зняття фасок. Вкладення в електрорубанок окупиться завдяки можливості придбання необроблених дощок та їх приведення в пристойний вигляд із меншими витратами. Однак, як вибрати потрібний рубанок для своїх потреб, залишається питанням.

При виборі рубанка важливими є його конструктивні характеристики, як і у випадку з будь-яким інструментом. Вони включають в себе:

  • Кількість ручок на корпусі.
  • Можливість регулювання глибини стругання.
  • Тип двигуна (колекторний чи асинхронний).
  • Особливості редуктора, що є основним механізмом роботи інструменту.

Основні види

Всі пропоновані рубанки умовно поділяються на побутові та професійні варіанти. Професійні моделі відрізняються високою робочою потужністю, можливістю регулювання глибини стругання до 4 мм за один прохід, а також мають швидкість обертання двигуна з системою підтримки при навантаженні. Побутові рубанки коштують дешевше та легше вагою, мають компактніші розміри, але досить технічних характеристик для використання будинку.

Залежно від типу, сорочки можуть бути ручними або стаціонарними. Більшість ручних моделей можна доопрацювати до стаціонарних, закріпивши їх на столі. По живленню виділяються рубанки з підключенням до мережі 220 В і моделі з акумуляторним живленням, останні зазвичай мають невелику потужність.

Основні критерії вибору

  • Потужність: Чим вище цей параметр, тим ефективніше функціонує пристрій. Він залежить від розмірів і ваги двигуна, тому чим вище потужність, тим більший і важчий інструмент. Моделі доступні з потужністю від 0,4 до 2,2 кВт, для домашнього використання рекомендується вибрати модель з потужністю 1 кВт.
  • Інтенсивність обертання ротора: Для домашнього використання достатньо, щоб цей параметр складав від 10 до 12 тисяч обертів. Побутові моделі не завжди здатні підтримувати високі обороти під навантаженням, на відміну професійних.
  • Ширина обробки: Стандартні рубанки здатні обробляти дошки завширшки від 8 до 11 см, мініатюрні - від 5 см. Деякі ексклюзивні моделі можуть обробляти до 12 см.
  • Глибина обробки: Цей параметр регулюється і може досягати до 4 мм у топових моделей. Для домашнього використання зазвичай достатньо рубанка із глибиною стругання до 3 мм. У деяких випадках пристрої мають бічний обмежувач глибини.
  • Вага пристрою: Цей показник не такий важливий. У середньому рубанок важить 3-4 кг, що зручно навіть при тривалій роботі.
  • Зняття чверті та наявність розтруба: Ця функція є корисною для тих, хто самостійно виготовляє євровагонку. Наявність розтруба дозволяє спрямовувати стружку в спеціальний мішок, що зручно під час роботи у приміщеннях.
  • Плавний пуск: Це збільшує термін служби інструменту та забезпечує безпеку в процесі роботи. Для безпеки також важливою є система блокування від випадкового включення.
  • Наявність кожуха: Кожух знижує ризик травмування під час роботи.
  • Розширена комплектація: Це включає наявність змінного ножа, що дає змогу швидко замінити його на місці у разі поломки без втрати часу.

Купуєте ви рубанок, чи інший інструмент, знайте, що робити це потрібно у перевірених та сертифікованих інтернет-магазинах. Інакше можна витратити гроші та отримати підробку або низькоякісний пристрій.